Private skovdyrkere har taget første skridt mod det naturnære

Flere private skovejere er gået med i naturnære projekter under LIFE 4Forest for at være med til at afprøve nye metoder.

Plantning under skærm af rødgran i Rind Plantage. Konvertering med sitkagran, lærk og grandis samt 10 % forskelligt løv. Foto Casper Pleidrup

Skovejere, som ejer mindre skove, er typisk medlemmer i Skovdyrkerforeningen. Det er netop Casper Pleidrup fra Skovdyrkerne, der har været en tur i skoven for at tjekke status på nogle af de private skovprojekter, som er en del af LIFE 4forest. Skovdyrkerne er en af LIFE 4Forest 21 partnere.

Plantning under skærm af rødgran i Rind Plantage. Konvertering med sitkagran, lærk og grandis samt 10 % forskelligt løv  Foto Casper Pleidrup.

Hedeplantage i Rind

I Rind Plantage står en rødgranbevoksning fra 1957, og den er aldrig rigtig blevet til noget, fortæller Ole Callesen, som er formand for den aktieplantage, Rind ejes af.

Ole Callesen. Privat foto.

“Da skovfogeden fra Skovdyrkerne opfordrede til at gå med i LIFE 4Forest, så vi en mulighed for at konvertere den snart 70 år gamle rødgran til andre træarter og prøve en ny plantningsmetode med plantehuller under skærm. Vi er åbne for at afprøve nye metoder og nysgerrige på om, det er en god og rentabel driftsform på hedens magre jorde.”

LIFE 4Forest projektet har betalt for planter plus plantning under skærm af rødgran. Ole Callesen, er glad for resultatet indtil nu og processen, som ikke har været påvirket af, at der var EU-midler indblandet. Det er forløbet som ethvert andet projekt Skovdyrkerne udfører i plantagen. 

Til denne beplantning er der anvendt sitkagran, lærk og grandis samt 10 % forskelligt løv. Alle arter er kommet godt i gang, og Ole Callesen er især spændt på at se, hvordan grandis klarer sig på sigt.

>> Læs også: Eksempler på skovrejsning til naturnært skovbrug 

Et eksempel på en lærk plantet i plantehul under rødgranskærmen. Foto: Casper Pleidrup

Produktionsskov med blik for naturen

Ole Callesen ejer selv 2 anparter i aktieplantagen og anpartshaverne kommer til at følge med i, hvordan en mere naturnær drift af skoven udvikler sig.

“Vi skal jo bruge træ og derfor også dyrke skoven som produktionsskov. Men driften skal selvfølgelig tage hensyn til naturen og det er vores aktieplantage godt vant med. Jeg vil skyde på at 80% af vores skov i forvejen er drevet, med stort hensyn til naturen. Derfor er et projekt som LIFE 4Forest og naturnær skovdrift interessant for os at gå med i,” siger Ole Callesen.

Grandis godt på vej. Foto Casper Pleidrup

>> Læs også: Kan naturnær skovdrift betale sig?

Plantager nær Bryrup/Hjerl Hede

Kulisseforyngelse

Forstfuldmægtig Casper Pleidrup har besøgt to andre skove nær Bryrup/Hjerl Hede, som også er en del af LIFE 4Forest. Her konverteres en bevoksning ved kulisseforyngelse - med rødgran som kulisse.

Målet er at konvertere til nye højtproducerende og stabile træarter, som fx douglasgran. Kulissen udnyttes midlertidigt, dvs. i en kortere periode end man forventer ved en sædvanlig skærm i rødgran, sitkagran mv.. Det gør man for at sikre skovklimaet i den indledende konverteringsfase.

Tilskud til udrensning og plantning

I en anden skov har man fået tilskud til udrensning i selvforynget nåletræ – herunder er der udrenset i lærk.

Herunder er eksempel på udfyldning af huller i selvforyngelser af nåletræ. I sådanne tilfælde ydes kun støtte til plantning af lærk, skovfyr, grandis, ædelgran, douglasgran eller løv.

Her er douglasgran indplantet i et af de store lysåbne huller i rødgranbevokningen. Alle planter er sat i huller.

Målet er en produktiv og mere stabil skov

LIFE 4Forest projektet slutter i 2028, hvor resultaterne samles i erfaringsrapporter, men aktieplantagen kommer til at føre den naturnære skovdrift videre på arealet med rådgivning fra Skovdyrkerne.

Forhåbentligt klarer alle arter i Rind sig godt, og lykkes konverteringen, vil man så stå med en produktiv og mere stabil skov med flere driftsmuligheder.

Forstfuldmægtig Casper Pleidrup er Skovdyrkernes repræsentant i LIFE 4Forest.

Artiklen er skrevet af Janne Bavnhøj